fredag 10. april 2009

Bedre med Trond Giske enn paven
— Det sjokkerer meg at oppegående norske mennesker kan akseptere verdisynet den katolske kirka står for, svarer Einar Gelius (49).

Han kunne holde en hel preken om dette.

— Synet på homofil praksis, for eksempel. Det at kirka kan fortrenge en så viktig del av menneskelivet. Og pedofiliskandalene i USA, det er jo det aller grelleste. Måten kirka har taklet det på er direkte pinlig. Det er i hvert fall ti ganger bedre å ha Trond Giske som sjef enn paven, mener han.

Les Dagbladets artikkel om Det katolske Norge

onsdag 8. april 2009

Hvordan så Jesus ut?
Using methods similar to those police have developed to solve crimes, British scientists, assisted by Israeli archeologists, have re-created what they believe is the most accurate image (above) of the most famous face in human history.

Source: Real Face Of Jesus

Synes du bildet avviker fra altertavlene du ser rundt om kring i forskjellige kirker? Bildet ovenfor er nok langt nærmere sannheten enn noen altertavle du har sett.

Har du lyst å la tankene vandre videre? Tenk da på hygienen på Jesu tid. Tror du han pusset tennene hver dag? Faktum er at han trolig ikke hadde tenner i det hele tatt. De fleste på Jesu tid hadde mistet alle tenner før fylte tretti år.

tirsdag 7. april 2009

Det glade budskap
Hvis du føler at barnetroen holder på å bli slitsom, men du vet at du ikke vil klare å slippe krampetaket helt og holdent, da finnes det faktisk noen alternativer.

Du kan naturligvis gjøre som nordmenn flest, å fortsette som passivt medlem av statskirken, samtidig som du gjør deg opp dine egne tanker og meninger. Slett ikke dumt.

Du må bare passe på å unnslippe andaktene i radio og fjernsyn, samt styre unna hjemmesider med klissent, kristent innhold. Som tradisjonelt kirkemedlem kan du gifte deg i kirken, døpe barna dine der og stikke innom kirken en tur på julaftenen. Det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet. Husk at staten betaler millioner til kirken hvert år, på dine vegne. Det er din kirke, og prestene jobber for deg.

Hvis du av en eller annen grunn finner den anonyme tilværelsen som et vanlig kirkemedlem lite tilfredsstillende, la oss da se på noen andre muligheter for deg. Kanskje du har behov for å flagge deg selv, ta et slags standpunkt? Da kan kanskje kristensosialist være et brukbart alternativ? Noen små justeringer her og der, og du vil være i gang.

Du gjør det samme som for eksempel Johan Falkberget. Du blander sammen
ting fra den internasjonale arbeiderbevegelsen og elementer fra kristendommen, og får en slag demokratisk, kristen sosialisme. Dette gir deg muligheten til å få en ny tro på livet og et nytt håp. Men husk på: Det forutsetter samtidig at kapitalismen må knekkes og at kirken må stå på de fattiges side.

Som kristensosialist vil du være forpliktet til å skifte kjønn på Gud – gi Gud hunkjønn. Du må si Hun i stedet for Han når du omtaler Gud. Videre må du lese mange bøker, eller i hvert fall gi inntrykk av at du gjør det. Nrk-P2 må bli favorittkanalen din på radioen, og du skal selvfølgelig være interessert i det meste innen kulturlivet. Ikke glem fornuftige klær og fottøy om vinteren, for du kjører naturligvis sjelden bil. Du benytter offentlig transport så sant det lar seg gjøre.

Men, hei - vi må ikke glemme Jesus. Du skjønner, Jesus er en kul fyr for kristensosialistene. Slett ikke et mismodig hengehode, slik Kristelig Folkeparti i alle år har forsøkt å få oss til å tro. Det fine med å være kristensosialist og kamerat med Jesus, er nemlig at du kan fortsette å røyke, drikke, banne og hore så mye du vil – du vil likevel få lov til å tilbringe evigheten i den kristne himmelen. Sammen med for eksempel Ole Paus, Bjørn Eidsvåg og Petter Nome. Det blir kos, ikke sant?

Det finnes alltid ekstreme mennesker. Vi har sett tilfellene mange ganger - at noen blir glødende, mørkerøde marxister, for så å vende helt om. Hardheten sprekker, demninger brister og de fødes på ny. De konverterer til islam eller katolisismen.

Det vil jeg på det sterkeste fraråde. Du vil i så fall bli dradd ned i en hengemyr av galskap du vanskelig kan komme vekk fra siden. I verste fall kan du ende opp som en hellig kriger - eller som pave i Vatikanet. Vil du det?

Visste du at det finnes om lag 4200 religioner å velge mellom? Et relativt nytt tilskudd til listen er Unitarismen. Selv om de presenterer seg som et slags alternativ, så er unitarismen etter min mening kun en slags kristendom light. Jeg falt litt av lasset da jeg leste følgende på hjemmesiden til unitarforbundet her i Norge: Unitarkirken betrakter Jesus som Guds sønn, og det fundament den og alle andre kristne kirker er bygget på, men den ser ikke på Jesus som guddommelig.

Ehhh....ok?

Men helt greit. Jeg har sett verre sludder mange andre steder. Det fine med unitarismen er imidlertid at de synes å være snille og greie mennesker. Ikke krigerske eller fordømmende i det hele tatt.

Hvis du ikke er fornøyd med forslagene jeg har skissert ovenfor, kan du kanskje se litt nærmere på unitarismen? De har egen hjemmeside og enda mer kan du lese hos Wikipedia.

Uansett hva du velger, så håper jeg du velger rett - at du blir lykkelig, og at du kommer til himmelen når du dør. Ikke glem å nevne meg, Kjetteren, når du kommer dit. Kanskje det vil gi håp for meg, også?

mandag 6. april 2009

Stod Jesus opp fra de døde?Vårt Land stiller følgende spørsmål som de ber sine lesere svare på: Stod Jesus opp fra de døde?

Som ventet er de ulike svarene mer besvergelser enn godt argumenterte synspunkter. Faktisk er der kun en av leserne (hun kaller seg Sarah) som har noe interessant å si. Hun skriver følgende:

Det spørsmål som Vårt Lands Moderator her stiller, ble stilt av idéhistoriker og Jesusforsker Andreas Edwien for 57 år siden, i hans Memorandum til de teologiske fakulteter (1962).
Begge fakulteters dekaner opplyste i pressemeldinger at de så seg forpliktet til å svare på dette spørsmålet og en rekke andre spørsmål i tilknytning til det.
Jeg kan jo nevne at to av Oslo-avisene hadde godt opplysende oppslag om henvendelsen. Dagbladet skrev i en overskrift: "Teologene lover å svare". En kjent teolog skrev i en kronikk i Morgenbladet at "Teologene har plikt til å svare".

Edwien som bad om en fullstendig avklaring av spørsmålet, venter fortsatt på svar fra de to teologiske fakulteter (skriftet kan leses i sin helhet på Edwiens hjemmeside).


Les her - Memorandum til de teologiske fakulteter.

Setter alle muslimer i et dårlig lys
– Flertallet av innvandrere med muslimsk bakgrunn er sekulære og godt integrerte. De må slutte å finne seg i å bli representert av religiøse tradisjonalister, sier kosovoalbanske Sylo Taraku.

- Det må bli en slutt på at religiøse organisasjoner som Islamsk Råd, samt skribenter og politikere med en uttalt muslimsk tro, uttaler seg på vegne av ”alle muslimske innvandrere”.

Det sier Sylo Taraku. Han er opprinnelig kosovoalbansk muslim, men betegner seg i dag som humanist.

– Når Islamsk Råd Norge henvender seg til ekstremister som Yusuf al-Qaradawi, en person som applauderer folkemord, for å spørre om det er greit å være imot dødsstraff for homofile, så sier det noe om hvor ansvarsløse de er. Med en slik fremgangsmåte og med slike holdninger setter de alle norske muslimer i et dårlig lys, sier Taraku oppgitt.

Les mer her: FriTanke

Gud ønsker ikke Kristelig Folkeparti
Det finnes ikke noe politisk parti det blir bedt så mye for som Kristelig Folkeparti. Over hele landet sitter det kvinner - med og uten tupp i nakken - og ber og ber. Menn ber, også – for at Kristelig Folkeparti må vokse seg stort og få regjeringsmakt.

I tillegg til Lutheranerne får trolig KrF litt katolsk hjelp. Janne Haaland Matlary er katolikk, medlem av KrF og visstnok en god venn med paven. Kanskje har hun hvisket sin gode venn paven i øret og spurt om litt bønnehjelp for det lille partiet i Norge?

Som kjent er de kristne overbevisst om at der sitter en kristelig gud og lytter til deres bønner. Denne guden er allmektig - vet alt i fortid, nåtid og fremtid.

Nå er ikke logikk kristenfolkets sterkeste side, men vi våger å prøve likevel. Først vil vi si at bønnene egentlig er unødvendige. For guden deres visste allerede på forhånd at dere kom til å be. Han visste også hva dere kom til å be om. Så hvorfor kaste bort tiden?

Vi går ikke videre på den. Det finnes sikkert en eller annen ”forsker” her i landet eller i Vatikanet som kan overta og gruble videre. Lykke til!

I stedet forutsetter vi at de kristne har rett, at bønn er viktig - ja, helt nødvendig.

Da melder neste spørsmål seg, og det lover ikke bra for Kristelig Folkeparti og dets velgere: Hvorfor vokser ikke Kristelig Folkeparti til uante høgder og inntar regjeringskontorene til evig tid? I størrelse er KrF nesten for en mygg å regne – og det til tross for alle bønnene som sendes til Gud. Vil ikke den eneste logiske slutningen å trekke, være denne - at Gud ikke ønsker Kristelig Folkeparti?

Jo, uten tvil. Noen annen konklusjon er umulig – i hvert fall hvis man mener at redelighet har en betydning.

Dessverre – her kommer mer: Dere som har bedt for Kristelig Folkepart, og som fortsatt gjør det, dere skjønner vel nå at dere går imot Guds vilje? Dere er nesten for syndere å regne! Tenk, det - syndere!

Selv om jeg ikke er en av dere (jeg tror nemlig på Gud og ikke ”Gud”, slik som dere), vil jeg driste meg til å gi dere følgende råd: Vend om! Slutt å be. Slutt i hvert fall å be for Kristelig Folkeparti. Det partiet er et håpløst prosjekt og det er åpenbart ikke ønsket av Gud!

Skulle det være slik at dere ennå ikke har forstått det, så la meg gjøre det helt klart for dere: Dere må ikke stemme på Kristelig Folkeparti ved kommende valg. Da vil dere i så fall synde enda mer.

Godt valg!

Bør du ta sjansen og tro som helgardering?

Professor i Statsvitenskap Janne Haaland Matlary fremstilles ofte i media som en akademiker med en noe belærende stil. I Magasinet 27/9-08 fornekter hun seg ikke når hun blir intervjuet angående sin katolske tro. Hun uttaler at problemet er denne «uinformerte anti-kristendommen som vi finner i tabloid-pressen i Oslo». Derfor er det fascinerende å lese hvilket argument hun fremfører for sin Gudstro; «hvis du ikke tror og kristendommen er sann, har du tapt når du dør og oppdager dette. Hvis du tar sjansen og tror, og har rett, har du vunnet. Logisk sett bør du altså ta sjansen og tro som helgardering».....

....Argumentet ble første gang formulert av den franske matematiker Blaise Pascal og sannsynligvis mente han det som en spøk. Det er ingen spøk at Matlary ser ut til å ta det seriøst. Hvordan kan man kalle seg professor når man står til stryk i grunnleggende logikk?


Les mer her: Ulogisk Matlary

Vatikanet lyver når det er nødvendig
Vatikanet har åpenbart bestemt seg for å ty til løgn for å sukre pavens vanvittige uttalelser på sin nylige reise til Afrika.

– Aids er en tragedie som ikke kan overvinnes med penger alene.

- Den kan ikke overvinnes ved å dele ut kondomer, som til og med forverrer problemet, sa paven da han ankom Kamerun.


The Vatican website published an edited text of the Pope’s comments the day after a question-and-answer sesion on his flight to Cameroon. It was a question from a French reporter that elicited an unqualified response about condoms.

By introducing the word “risks” the Vatican softened the message. The website at first also altered the Italian word the Pope used for condoms, from “preservativi” to “profilattici”.


It is not clear whether “preservatives” — the usual Italian term for condoms — was deemed too colloquial, or whether “prophylactics” was considered not simply more polite but more general, since it could be taken to encompass other forms of “safeguard against disease”. Subsequently the word was changed back to preservativi.

All Vatican press conferences are conducted in Italian, which the German-born Pope speaks fluently and which Vatican-accredited reporters are also expected to speak. Reporters who recorded the interview on the flight said the recordings showed that the Pope had used the word “preservativi” and not “profilattici”.

In addition he had not said that reliance on condoms “risked” aggravating the problem, as the amended version had it, but rather that it “even aggravated it” or, as some media translated the word, “increased” it.


Kilde:
TimesOnline

Dette viser to ting:
- Den katolske kirke lyver når de mener det er nødvendig.
- Der finnes åpenbart personer i Vatikanet som mener at pavens vanvittige syn på bruk av kondomer er for skadelig til å kunne publiseres i fri form.

Din eneste jord, menneskeAndreas Edwien (født 11. mars 1921) er en norsk idehistoriker og forfatter som har markert seg som en kritiker av kristendommen, blant annet med bøkene Dogmet om Jesus (1965) og Er kristendommen en fare for verdensfreden? (1977).

Edwien er utdannet idéhistoriker av den gamle skolen - altså de som mener idéer lever og har makt over mennesker, snarere enn den andre veien. Han er mest kjent for en intellektuell strid med teologen Jacob Jervell, og for sitt Memorandum til de teologiske faktulteter (1962), som henstiller til fakultetene å avklare sitt forhold til dogmene om «Jesu naturstridige fødsel og oppstandelse». Dette memorandum ble aldri skikkelig besvart fra noen av de teologiske faktulteter. Wikipedia

Jeg tillater meg å publisere et dikt skrevet av Edwien. I diktet skinner det gjennom, som flere steder i Edwiens forfatterskap, at han er åpen for eksistensen av en skaper og en åndelig dimensjon. På grunn av dette er det ikke riktig å plassere Edwien ved siden av de siste årenes strengt ateistiske religionskritikere.

Klikk for å besøke Edwiens hjemmeside Andreas Edwien.
DIN ENESTE JORD, MENNESKEVokt dere

For predikantene

Som sier jeg skal skape

En ny himmel

Og en ny jord,

Sier Den Usynlige

Tro ikke på dem

Fordi om de sier

At de tror på meg.

De vet ikke hvem jeg er

Og mitt skaperverk

Kjenner de ikke

For en god jord

Under en god himmel

Ga jeg dere

Og noen annen jord

Får dere ikke

Sier Den Usynlige

Derfor:

Om dere ødelegger

Den gode jord

Jeg har gitt dere

Blir dere uten himmel

Og uten jord.

Uten himmel

Og uten jord

Enten dere kaller hverandre

Kristne eller hedninger

Troende eller vantro

Onde eller gode.

Noen ny jord

Får dere ikke

Og trenger dere ikke.

Men en ny himmel

I deres sinn,

Sier Den Usynlige

Himmelens og jordens skaper

lørdag 4. april 2009

Gud må reddes fra religionene


Steinar Lem i Fremtiden i våre hender har fått kreft, og i en kronikk i Aftenposten reflekterer han over døden og religion. Kronikken er verdt å leses.

I innledningen til kronikken stiller Lem spørsmålet: Hvis døden er det mest dramatiske og sikreste ved livet, hvorfor reflekteres det i offentligheten nesten ikke rundt døden?

Lenger ned i kronikken svarer han selv på sitt eget spørsmål:
Nordmenn flest står i statskirken. De ekte troende i frikirker. Her får jeg høre at min evige frelse er sikret. Jeg må bare tro på treenigheten og Jesu oppstandelse. Nå, slik? Men hvis jeg i dyp sannhetssøken kommer til et annet resultat, slik Wergeland og en del kinesere har gjort, skal jeg straffes – lenge.

En kjærlig Gud straffer sine barn i all evighet på grunn av gal tro? Denne groteske blasfemien anses av kristne flest som nei da, det kan vel ikke være sånn, men er like fullt kirkens lære og ligger i den vestlige underbevisstheten og småråtner. Denne snille, ukristelige, hverdagstroen hindrer et ekte og kraftfullt religionsoppgjør som erstatter onde dogmer med moderne kunnskap og humanitet.


Problemet er etter min mening at vi har overlatt til kirkesamfunnene å ta seg av virkelighetsforståelsen og gudsbeskrivelsen. De fleste har verken mot eller evner til å reflektere over de etablerte religionenes lære. Tilsynelatende godtar man påstandene som kommer fra autoritativt hold. Så gjør folk seg opp sine egne meninger og lever (forhåpentligvis) godt med dem.

Som jeg skrev i Den blasfemiske katolske kirke, må Gud reddes fra religionene. De fleste religionene vanærer Gud - religionene er rett og slett fordummende. De fremstiller Gud og evigheten på en slik måte at folk flest rygger unna temaet. I så måte er de etablerte religionene Guds verste fiende!

I sin kronikk skriver Lem også dette: ....Nær-døden-opplevelser har gått inn i språket som en klisjé. Men i intellektuelle kretser anses temaet som ufint og fortrengningsverdig, til tross for at det finnes et stort materiale fra anekdoter til veldokumenterte bøker og forskningsarbeider som sterkt tyder på at bevisstheten overlever døden. Ved hjertestans ser mennesker av og til seg selv og omgivelsene utenfra. Slike beretninger er tilgjengelige for kontroll. Oftest inneholder opplevelsen en følelse av å komme inn i et lys av kjærlighet og varme, her finnes innslag av humor, ofte ser mennesker nære avdøde, livet passerer gjerne revy og de får en innsikt i hensikten med hele sirkuset – som ikke passer med kulturelle og religiøse reflekser, men som sammenfaller med Kants etikk: Du skal gjøre noe for andre og du skal utvikle deg selv.

....Men naturvitenskapen vil ikke utvide sin forklaringsmodell. Og livet hinsides er jo allerede fullkomment ivaretatt av de etablerte religionene......


De intellektuelle kretser har paradoksalt nok dannet et bolverk mot nye tanker og forklaringsmuligheter - i skjønn forening med de etablerte religionene. Ta for eksempel læren om sjelevandring. Dette skrives om reinkarnasjon på hjemmesiden til katolsk.no: Reinkarnasjonen står i krass motsetning til den bibelske åpenbaring. Dette kan ikke gjentas ofte nok, siden mange mener de kan finne holdepunkter for sjelevandringslæren i Den Hellige Skrift.

Jeg anbefaler å se programmet om temaet fra den amerikanske fjernsynsstasjonen ABC. Legg merke til skeptikerens kommentar i del 2. Noen burde fortelle denne professoren som uttaler seg at noen ganger er det bedre å si at dette kan jeg ikke forklare, fremfor å late som man er allvitende og så hoste opp ferdigtygget tøv.

Det kan opplyses at ikke bare buddhister og hinduer tror på reinkarnasjon, men også 1 av 4 amerikanere.

Del 1


Del 2


Se også intervju i Dagbladet - Døden er neppe slutten.

fredag 3. april 2009

Den blasfemiske katolske kirkeFor et år siden kunne vi se en svensk dokumentar på Nrk som hette "Nonnen". Der kunne vi følge en ung, svensk kvinne gjennom ti år. Hun valgte å gå inn i Karmelitterordenen, den strengeste av alle klosterordener.

Marta kommer fra en katolsk familie og har åtte søsken. Som 19-åring gjorde hun et ekstremt livsvalg da hun gikk inn i Karmelitterordenen. Hun lever i stillhet og forlater aldri klosteret. Familien kan hun treffe bare sju ganger i året i et spesielt besøksrom med gitter.

Karmelittersøstrenes oppgave er å be. De er tause hele dagen, bortsett fra 45 minutter etter lunsj og middag, da de får snakke fritt sammen.Marta kommer aldri mer til å forlate klostret, ikke en gang for å hilse på familien. Hun har bundet seg til å leve resten av sitt liv der, og kommer til å få sin gravplass i klosterhagen.

Jeg syntes dokumentaren var dypt tragisk. Den gjorde meg også rasende - rasende på den katolske kirke som tillater at unge mennesker kaster bort livene sine på den måten.

Klosterordenen Karmelitterordenen er nok et bevis på den katolske kirkes blasfemiske gudsoppfatning.

For vi antar at det finnes en høyere makt - Gud, for å bruke dette teologisk belastede ordet. Jeg vil også for enkelhetens skyld følge tradisjonen og omtale Gud som hankjønn - altså han.

Den katolske kirke har dratt Gud ned fra sin himmel, kartotekført ham og gjort Gud tilgjengelig med alle opplysninger. Den katolske kirke fremstiller Gud som en selvopptatt skapning. Gud må være glemsom - på grensen til åndssløv. Han må også være temmelig hjelpesløs siden han har behov for hjelp fra noen nonner i et kloster i Sverige. Nonnenes oppgave gjennom vedvarende bønn er åpenbart å holde Gud våken, minne ham på at jorden finnes og at han bør rette oppmerksomheten mot nødvendige oppgaver. Hvis nonnene er heldige, vil Gud gripe inn i henhold til nonnenes anvisninger.

Hvordan nonner som lever i isolasjon innenfor klostermurene skal ha de nødvendige forutsetninger for å fortelle den antatt allmektige Gud hva han bør gjøre - det er vel ett av den katolske kirkes mange mysterium.

Stakkars, Gud. Det er synd på ham. Han skal visstnok ha skapt jorden med alle dens skapninger og hele universet. Tyder ikke det på at Gud må være et fenomen eller en kraft som er så stor og fantastisk at det er umulig for den menneskelige hjerne å fatte? Fortjener ikke denne Gud å bli verdsatt som noe annet enn en tulling som er avhengig av en flokk forvirrede nonner som kaster bort livene sine bak noen klostermurer?

Enhver med respekt for Gud og hans utrolige skaperverk, bør ta sterk avstand fra den katolske kirkes smakløse gudsbilde. Forhåpentligvis ufrivillig, håner den katolske kirke Gud. Den katolske kirke gjør Gud liten og latterlig. Det alene kvalifiserer til all mulig kamp mot den ugudelige katolske kirke!